Od kuchni
W. NOWICKI, OD KUCHNI (DNI DZIEDZICTWA 2017)
Ta książka prowadzi nas w głąb historii, do początków polskiej sztuki kulinarnej. Wprawdzie nie jest to książka kucharska, ale dokładaliśmy wszelkich starań, by jej lektura była smakowita. Przybliżamy w niej kulinarne wątki krakowskich i małopolskich zabytków, pokazujemy miejsca od kuchni i z kuchnią w tle. Posiłkując się ciekawym materiałem ikonograficznym, zgotowaliśmy atrakcyjny materiał do samodzielnej (i nie tylko) konsumpcji lekturowej i miłą pamiątkę z wydarzenia.
Wojciech Nowicki – pisarz, kurator wystaw fotograficznych, fotograf, krytyk kulinarny. Opublikował m.in. Dno oka. Eseje o fotografii – książka znalazła się w finale Nagrody Nike 2011, otrzymała też nagrodę Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek 2012, a także w 2011 roku Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce, Salki, za którą otrzymał Nagrodę Literacką Gdynia w 2013 roku, a ostatnio Tuż obok i Cieśniny. Nowicki opracowuje też monografie artystyczne – w 2017 roku ukazał się album Zofia Rydet. Zapis socjologiczny 1978–1990, do którego Nowicki napisał wstęp i dokonał wyboru zdjęć ze spuścizny jednej z najwybitniejszych polskich fotografek. Mieszka w Krakowie.
Nakład papierowy wyczerpany, książka dostępna tylko w wersji elektronicznej.