Przeskocz do treści

Dni Dziedzictwa 2017. Od kuchni

Kościół pw. św. Jana Chrzciciela w Orawce, fot. J. Nowostawska-Gyalókay (MIK, 2016) ©

Z wielką radością ogłaszamy rozpoczęcie przygotowań do XIX edycji Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego.

Hasło przyszłorocznej edycji brzmi: Od kuchni.

Tym razem postaramy się zaspokoić Państwa głód wiedzy na temat historii pomieszczeń, sprzętów kuchennych i samych kulinariów. Ale nie tylko. Kuchnia jest jednym z fundamentów naszej cywilizacji. Kojarzy nam się z ciepłem domowego ogniska, dzieleniem się chlebem i rozmową z bliskimi przy wspólnym stole, a także rozmaitymi zwyczajami, które mają dla nas istotne znaczenie kulturowe i duchowe. Również im chcielibyśmy poświęcić nieco uwagi.

Zapraszamy Państwa już dziś do wspólnego zgłębiania dziejów sztuki kulinarnej i poznawania – również „od kuchni” – ciekawych historii o kuchni i z kuchnią w tle.

Podczas dwóch majowych weekendów – 20–21 oraz 27–28 maja 2017 roku – będzie można nieodpłatnie zwiedzić 10 zabytków zlokalizowanych na 4 trasach. Wśród nich znajdą się obiekty mało znane lub na co dzień niedostępne, często pozostające w prywatnych rękach.

Warto już teraz zarezerwować sobie czas na zwiedzanie Małopolski!

Poniżej: Jak poszukujemy zabytków do Dni Dziedzictwa (od kuchni).

Zobacz także