Przeskocz do treści
zabytkowe sklepienie

Gotujemy się do pracy

Książki Dni Dziedzictwa, fot. M. Klag (MIK, 2014) CC BY SA 3.0

„Kuchnia jest składową życia, na tych samych prawach co sen i oddychanie; na tych samych prawach co wszystkie życiowe dylematy, w tym te wyższe, natury etycznej, moralnej – a przez to nie mniej warta uwagi; choć w Polsce mieliśmy mniej szczęścia do uważnych obserwatorów kuchni niż do dyktatorów moralnych” pisze w książce zatytułowanej Stół jaki jest. Wokół kuchni w Polsce Wojciech Nowicki.

I wydaje się, że to właśnie on jest takim uważnym obserwatorem kuchni w Polsce. Tej dawnej, którą chlubimy się z powodu bogactwa wymyślnych potraw na stołach wielmożów (niekoniecznie naszych przodków). I tej współczesnej, na którą składają się pamięć dawnych uczt, czasem oszczędna, a czasem po prostu byle jaka kuchnia czasów PRL-u, a także wszystko to, co przyniosły nam ubiegłe dwa dziesięciolecia: fast foody i kuchnie wszystkich stron świata. Dlatego napisanie kolejnej książki towarzyszącej Małopolskim Dniom Dziedzictwa Kulturowego powierzyliśmy właśnie Wojciechowi Nowickiemu, z nadzieją, że prowadząc nas przez meandry historii, pomoże zrozumieć, czym jedzenie jest dla nas dziś. Wszak to spory obszar nieuświadomionego dziedzictwa.

Autorką wcześniejszych pięciu książek towarzyszących Dniom Dziedzictwa jest Katarzyna Kobylarczyk. W wielu rozmowach i ankietach wypowiadali się Państwo bardzo pozytywnie o historiach przez nią opowiadanych. Przy tej okazji chcemy jej bardzo podziękować za doskonałą współpracę i życzyć dalszych sukcesów literackich! Tych, którzy jeszcze nie zapoznali się z wydanymi przez nas dotychczas książkami, zachęcamy do lektury.

W tym sęk! (2012)
Wejdź na szlak! (2013)
Wielki wybuch 1914-1918 (2014)
Był sobie czas (2015)
Wszystko płynie (2016)

A przed nami wytrwała praca, żeby nasycić Państwa, jak co roku, w maju…

Zobacz także