Przeskocz do treści
18–19 MAJA
25–26 MAJA

6 marca. Dzień Czystego Stołu

Kto jeszcze nie doprowadził do porządku swojego stołu czy biurka, ma niebywałą okazję, ponieważ właśnie dziś świętujemy Dzień Czystego Stołu. (Zachęcamy przy tym oczywiście do celebrowania wszystkich posiłków przy schludnym stole, tak aby każdy dzień był dla Was Dniem Czystego Stołu). Zanim jednak pobiegniecie sprawdzić, w jakiej kondycji jest Wasz stół, pozwólcie, że zaprosimy Was w podróż po Małopolsce pełną pysznych dań, które zaserwujemy w ramach tegorocznych Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego.

Menu XIX edycji zawiera wiele apetycznych potraw rodem z Krakowa, ziemi bocheńskiej, Spiszu i Pienin. Nasz zespół pracuje nad tym, aby były smaczne i pobudzały wyobraźnię. Jeśli bowiem, jak mawiał autor Fizjologii smaku Anthelme Brillat-Savarin, „stół to miejsce jedyne, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę”, to możemy Państwu zagwarantować, że przy naszym małopolskim stole arcyciekawe okażą się pełne cztery dni majowych weekendów Dni Dziedzictwa. Niezwykłe doznania kulinarne i kulturalne – zapewnione!

My tymczasem wracamy do naszych zapełnionych notatkami biurek, aby znaleźć odpowiednie przyprawy do naszych potraw. Natomiast tych, którzy chcieliby poznać „od kuchni”, jak powstają Dni Dziedzictwa, zapraszamy do udziału w wolontariacie. Połączmy zamiłowanie do jedzenia z uwielbieniem dla kultury Małopolski!

Zobacz także