KOŚCIÓŁ PW. ŚW. ELŻBIETY WĘGIERSKIEJ W TRYBSZU, Fot. M. Łuczak, 2010, copyright © by MIK

Siedem Darów Wielkiej Nocy

W ferworze przedświątecznych przygotowań polecamy chwilę wytchnienia przy lekturze artykułu Natalii Adamskiej-Golińskiej o tradycyjnych zwyczajach kulinarnych i lokalnych produktach z Małopolski, które koniecznie powinny się znaleźć na każdym świątecznym stole.
Możemy sobie tylko wyobrażać, jak wielkanocne potrawy smakowały naszym przodkom. Na przednówku, po wielu tygodniach postu, jajko, chleb z masłem, drożdżowa baba, a w wersji zamożniejszej również szynka, kiełbasa i słodki dziad (mazurek) – gwarantowały niezrównane przeżycia organoleptyczne. Apetyt zaostrzał zapach tartego chrzanu i rozgrzanego w słońcu bukszpanu.

Życzymy smakowitych Świąt!

Nauka gotowania, fot. Mandl, Narodowe Archiwum Cyfrowe sygn. 2-5458 ©

MAŁOPOLSKI INSTYTUT KULTURY W KRAKOWIE, ul. 28 lipca 1943 17c, 30-233 Kraków, tel.: +48 12 422 18 84, 631 30 70, 631 31 75, NIP: 675 000 44 88 | Projekt i wykonanie | Polityka prywatności